جراحی تعویض مفصل زانو و بهبود آن

ساخت وبلاگ
تعویض مفصل زانو که به آن آرتروپلاستی زانو Knee arthroplasty هم میگویند نوعی جراحی است که با استفاده از آن سطح مفصلی استخوان های ران و ساق در مفصل زانو را با یک سطح مصنوعی جایگزین میکنند. مهمترین هدف تعویض مفصل زانو از بین بردن دردی است که در زانو براثر ساییدگی و آرتروز، روماتیسم و یا تخریب سطح مفصلی ایجاد شده است. بدست آوردن دامنه حرکتی مطلوب در مفصل زانو و اصلاح تغییر شکل های ایجاد شده در زانو از دیگر بکار گیری مفصل مصنوعی زانو است.


وقتی غضروف مفصلی زانو به هر علتی تخریب میشود حرکت مفصل دردناک شده و مفصل دچار خشکی و محدودیت حرکتی میشود. در این وضعیت میتوان با تعویض سطوح مفصلی حرکات مفصل را بهتر کرده و درد را از بین برد. عمل جراحی تعویض مفصل زانو یکی از موفق ترین اعمال جراحی است. در غالب اوقات مفصل مصنوعی زانو بیش از 20 سال عمر میکند.


 کاندید مناسب تعویض مفصل زانو
عمل جراحی تعویض مفصل زانو بیشتر در افراد مسن و میانسال انجام میشود ولی امروزه با بکارگیری مفاصل مصنوعی بهتر و تکنیک های جراحی جدیدتر میتوان در سنین جوانی و حتی نوجوانی هم این عمل را انجام داد. سن بیمار، وزن وی و یا جنسیت او عامل تعیین کننده در تصمیم گیری برای انجام جراحی نیست و مهمترین عامل در تصمیم گیری شدت درد بیمار و ناتوانی است که این درد برای زندگی بیمار ایجاد کرده است. البنه باید این نکته را در نظر داشت که در افراد چاق احتمال عفونت بعد از جراحی 3 برابر و احتمال لق شدن مفصل 1.5 برابر افراد معمولی است.
گرچه ممکن است اینطور به نظر برسد که انجام جراحی تعویض مفصل زانو در سنین پایین فرد را مجبور میکند تا در سنین بالاتر یک بار دیگر مفصل را جایگرین کند ولی مطالعات نشان داده است که هرچه این عمل جراحی زودتر انجام شود نتیجه آن در از بین بردن درد و خشکی مفصل بهتر خواهد بود.
 

در تصمیم گیری برای انجام جراحی نکات زیر اهمیت دارند
•    آیا شدت درد و محدودیت حرکت، توانایی بیمار را برای انجام دادن کارهای روزمره مانند راه رفتن، بالا رفتن از پله، سوار ماشین شدن و نشستن روی صندلی کاهش داده است
•    آیا درد در هنگام استراحت هم وجود دارد
•    آیا تورم زانو با دارو از بین نمیرود و یا بیمار تحمل دارو را ندارد
•    آیا شکل ظاهری زانو تغییر زیادی پیدا کرده است
•    آیا دارو دیگر نمیتواند درد زانوی بیمار را از بین ببرد

  علل تعویض مفصل زانو

  •  انواع شایع آرتریت زانو شامل استئوآرتریت (یا آرتروز)، آرتریت روماتوئید، و آرتریت پس از جراحات زانو است. شایع‌ترین علامت آرتریت زانو بدون توجه به نوع آن، درد، تورم و خشکی یا سفتی در حرکت زانو است. در طول زمان این خشکی مفصل ممکن است آنقدر شدید شود که راه رفتن را برای فرد ناممکن کند. همچنین بسته به علت آرتریت ممکن است علائم دیگری هم داشته باشید.
  •  استئوآرتریت یا آرتروز زانو:   غضرف زانو که مانند بالشتکی در میان دو سر استخوان‌ها در مفصل قرار دارد، با افزایش سن تحلیل می‌رود، در نتیجه است سرهای استخوان‌ها روی هم ساییده می‌شوند.   نتیجه این است که حرکات طبیعی زانوها به طور فزاینده‌ای دردناک می‌شود. این تحلیل‌رفتن و سایش غضروف مفصل زانو عارضه استئوآرتریت یا آرتروز را ایجاد می‌کند، و در میان افراد بالای 50 سال بیشترین شیوع را دارد.
  •   آرتریت روماتویید:    آرتریت روماتویید یک بیماری مزمن است که در آن دستگاه ایمنی بدن به اشتباه به مفاصل  حمله می‌کند، و باعث درد و تورم می‌شود. در حالیکه آرتروز یا استئوآرتریت ممکن است فقط یک مفصل را گرفتار کند، آرتریت روماتویید معمولا مفاصل در هر دو طرف بدن را گرفتار می‌کند.    این بیماری همچنین ممکن است مفاصل دست‌ها، مچ‌ها و پاها را درگیر کند. آرتریت روماتویید ممکن است علائم دیگری مانند تب و خستگی هم داشته باشد.
  •   آرتریت پس از جراحت:  آرتریت در برخی از موارد پس وارد آمدن جراحتی به زانو مانند شکستن استخوان یا پارگی رباط‌‌های زانو رخ می‌دهد. این آرتریت ممکن است بلافاصله پس از جراحت رخ نهد.  استخوان‌ها و رباط‌های آسیب‌دیده ممکن است در طول زمان به تخریب غضروف منجر شوند، و نهایتا به درد و خشکی مفصل بینجامند.

روش

اصلی ترین قسمت یک آرتروسکوپ، لوله فلزی توخالی به قطر تقریبی یک نی (نی هایی که برای نوشیدن مایعات از آنها استفاده می شود) است. در یک سمت این لوله فلزی، یک دوربین فیلمبرداری بسیار دقیق قرار گرفته است و در درون لوله تعداد زیادی عدسی وجود دارد.
پزشک متخصص ارتوپد از طریق یک شکاف چند میلیمتری در بدن، این لوله را وارد فضای مفصلی کرده و سپس تصاویر تهیه شده توسط دوربین به یک مانیتور منتقل می شود تا پزشک معالج بتواند تصاویر داخل مفصل را ببیند. یک منبع نور پرقدرت نور از طریق همان لوله، نور کافی را برای دیدن داخل مفصل در اختیار پزشک می گذارد.
پزشک شکاف دیگری روی مفصل ایجاد می کند، تا از طریق آن بتواند مقداری مایعات را به داخل مفصل هدایت کند.
پزشک دو هدف از این اقدام دارد، دلیل اول خارج شدن مایع کدر داخل مفصل و جایگزینی یک مایع شفاف و زلال است تا داخل مفصل بهتر دیده شود و دلیل دیگر افزایش حجم داخل مفصل است تا بدین ترتیب اجزای مفصل بیشتر از هم فاصله گرفته و بهتر دیده شوند و فضا برای حرکت کردن آرتروسکوپ در مفصل نیز مهیا شود. پزشک ارتوپد می تواند بسیاری از قسمت های داخل مفصل را از طریق آرتروسکوپ ببیند و مشکلات آن را تشخیص دهد.
پزشک معالج ممکن است از طریق شکاف کوچک دیگری در مفصل، ابزارهای جراحی را به داخل آن بفرستد و از طریق آنها اقدام به درمان مشکلات مفصل کند. بعضی از این وسایل مانند چاقو برای بریدن به کار برده می شوند. با بعضی دیگر که یک سر چرخنده دارد، می توان قسمت هایی از بافت های داخل مفصل را تراشید. می توان از لیزر هم در هنگام عمل آرتروسکوپی استفاده کرد.
اغلب درمان با جراحی آرتروسکوپی به صورت یک جراحی سرپایی است. یعنی بیمار مدت کوتاهی، معمولا چند ساعت قبل از جراحی در بیمارستان بستری شده و بعد از آرتروسکوپی می تواند، همان روز از بیمارستان مرخص شود.
قبل از شروع عمل، بیمار باید حداقل مدت هشت ساعت معده ی خود را خالی نگهدارد (چیزی نخورد و نیاشامد). زمان انجام آرتروسکوپی ممکن است در حدود نیم تا یک ساعت به طول بیانجامد.
اگر بیمار در هنگام جراحی، کاملا بیهوش نشده باشد، می تواند از طریق مانیتور شاهد آرتروسکوپی باشید. در پایان جراحی، وسایل خارج می شوند و شکاف های پوستی بخیه و پانسمان می شوند.


نحوه بیهوشی در عمل
عمل آرتروسکوپی زانو می تواند تحت بیهوشی موضعی، ناحیه ای و عمومی انجام شود، در ادامه هر کدام این این بیهوشی ها توضیح داده می شود.
•    در بیهوشی موضعی، فقط زانوی شما بی حس می شود.
•    بیهوشی ناحیه ای، قسمت پایین تر از کمر بیمار را بی حس می کند.
•    بیهوشی عمومی، باعث می شود که بیمار کاملا بیهوش شود و کل عمل در خواب باشد.
متخصص بیهوشی به بیمار کمک می کند که در مورد مناسبترین روش بیهوشی تصمیم گیری کند. اگر شما بیهوشی موضعی یا ناحیه ای داشته باشید، ممکن است که بتوانید جراحی آرتروسکوپی زانو را از طریق صفحه نمایشگر، مشاهده کنید.
هفته اول پس از عمل جراحی زانو: روزهای آغازین در منزل
بعد از عمل جراحی تعویض مفصل زانو، قبل از مرخص شدن، شما در بیمارستان یاد خواهید گرفت که چگونه زخم خود را تمیز نگه داشته و پانسمان آن را عوض کنید. باند، پانسمان یا هر بخیه‌ای معمولا بعد از دو هفته برداشته می شود. کمی تورم در ناحیه جراحی شده کاملا طبیعی است، اما خیلی مراقب قرمزی ، تب یا سایر علائم عفونت باشید. قرار دادن یک کیسه یخ یا یک بسته مواد یخ زده که در حوله پیچیده شده، روی ناحیه مجروح باعث تسکین درد خواهد شد. پزشک فیزیوتراپ در منزل هم به کمک شما خواهد آمد. بهتر است هنگامی که بیدارید، سعی کنید که هر دو ساعت یک بار، کمی راه بروید و قدم بزنید.
هفته دوم پس از عمل جراحی زانو: آسوده باشید، سخت گیری نکنید
به طور حتم شما یک هفته قبل از عمل جراحی زانو، منزل خود را مرتب نموده‌اید، بنابراین خیلی راحت می‌توانید در منزلتان به اطراف حرکت کنید و از یک پرستار نیز بخواهید تا در کارهای روزمره و رفت و آمد به شما کمک کند. خیلی کوتاه پیاده‌روی کنید وتا زمانی که وضعیت شما کاملا پایدار شود، از عصا و واکر استفاده کنید.
هفته سوم تا ششم پس از عمل جراحی زانو: از سرگیری فعالیت‌های روزمره
پس از سه تا شش هفته از عمل جراحی تعویض مفصل زانو، شما باید بتوانید به بسیاری از فعالیت‌ها و حالت نرمال خود بازگردید. شنا کردن و استفاده از دوچرخه ثابت برای زانوی شما راحت خواهد بود. اگر باغبانی می‌کنید، بعد از دو ماه به راحتی می‌توانید زانو بزنید اگر چه در ابتدا کمی دشوار به نظر می‌رسد. فعالیت‌هایی نظیر گلف یا رقص برایتان خوب است اما از ورزش‌هایی که تاثیر فیزیکی زیادی روی بدن دارند مانند دویدن یا بسکتبال، باید اجتناب شود.
هفته چهارم پس از عمل جراحی زانو: قطع مصرف داروهای ضد درد و مسکن
اکثر مردم، پس از سپری شدن مدت یک ماه از عمل جراحی زانو؛ دیگر نیازی به داروهای مسکن ندارند. ممکن است به مسکن‌های معمول مانند ایبوپروفن (Advil , Motrin) ویا استامینوفن (Panadol , Tylenol) روی آورند با این حال اگر شما داروهای رقیق‌کننده خون مصرف می‌کنید، قبل از مصرف هر گونه داروی ضد التهابی، با پزشک خود مشورت نمایید.
هفته ششم پس از جراحی زانو: رانندگی مجدد
بعد از عمل جراحی زانو، خیلی عجله نداشته باشید که دوباره پشت فرمان بنشینید و رانندگی نمایید. بدیهی است که شما نیاز دارید به اندازه کافی تحرک داشته باشید و از هر دردی عاری باشید تا بتوانید با پدال ها بدون درنگ کار کنید. صبر کردن شش تا هشت هفته ای برای این منظور، ضروری است.
ماه‌های بعد از عمل جراحی زانو: بازگشت به کار
زمانی که می گوییم شما می توانید بعد از عمل جراحی تعویض مفصل زانو به حرفه خود بپردازید؛ این صحبت به نوع شغل شما بستگی دارد. اگر حرفه شما به گونه ای است که زمان زیادی را نشسته هستید، می توانید طی دو هفته به کار بازگردید. اما اگر شغل شما نیازمند فعالیت فیزیکی است، ممکن است تا چند ماه سر کار نروید.

درمان زانو درد و مشکلات زانو بدون جراحی...
ما را در سایت درمان زانو درد و مشکلات زانو بدون جراحی دنبال می کنید

برچسب : جراحی تعویض مفصل زانو,جراحی تعویض مفصل لگن,جراحی تعویض مفصل ران,جراحی تعویض مفصل,جراحی تعویض مفصل هیپ,هزینه جراحی تعویض مفصل زانو,فیلم جراحی تعویض مفصل زانو,عمل جراحی تعویض مفصل لگن,عمل جراحی تعویض مفصل ران,هزینه جراحی تعویض مفصل لگن, نویسنده : kneepain-treatmento بازدید : 149 تاريخ : دوشنبه 12 مهر 1395 ساعت: 12:41